The Statotest sensor system guards Ještěd and bridges

Systém čidel Statotest sleduje i vysílač na Ještědu

Jablonecká společnost Cotrex PC vyvinula systém čidel Statotest a získala za něj prestižní ocenění Microsoft Awards 2019. Projekt se dostal mezi nejlepší IT projekty loňského roku v ČR. Statotest jsou čidla, která měří pohyby staveb. Jsou to nenápadné šedivé krabičky, které stačí připevnit na komín, rozhlednu, silniční most nebo do svahu u dálnice. Měřicí jednotky soustavně monitorují případné náklony nebo vibrace a zjištěné informace pravidelně odesílají do úložiště zpřístupněného jednotlivým uživatelům. Systém navíc upozorní na každou neobvyklou událost.

Petr Klokočník, majitel jablonecké firmy Cotrex PC, která se zabývá dodávkami IT vybavení a správou sítí, začal systém vyvíjet, když se na sklonku roku 2017 v pražské Troji zřítila lávka přes Vltavu. Čtyři lidé při tom utrpěli zranění, dvě byla vážná. Ještě horší následky měl pád dálničního mostu v italském Janově v srpnu 2018, při kterém zemřelo 43 lidí.

Na záběry trosek obou mostů hleděl Klokočník s husí kůží. Dostal nápad, jak by se dala statika staveb soustavně sledovat a podobným neštěstím předejít. „To byl první impuls. Přemýšlel jsem, jestli by nešlo podobným závadám zabránit,“ popsal Klokočník.

A tak postupně vznikl Statotest. „Projekt se zabývá dlouhodobým měřením stavebních konstrukcí, jako jsou mosty, rozhledny, kostely, ale třeba i skály,“ upřesnil Klokočník. Zhruba rok od prvního nápadu už čidla zmíněné značky hlídají některé mosty a další stavby. Najdeme je mimo jiné na vysílači Ještěd, několika mostech ve Frýdlantu a na Jizeře. Cesta k fungujícímu systému ovšem nebyla úplně hladká. Klokočník během vývoje ztrácel energii pokračovat. „Chybělo málo a nechal jsem celý projekt usnout,“ zavzpomínal šéf firmy.

Osudovým okamžikem byla konference na TUL

Ve správný moment ale potkal na konferenci Technické univerzity Liberec Antonína Ferdana, který mu představil podnikatelský inkubátor a po několika schůzkách nabídl užší spolupráci. Na vzniku projektu se podílel liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink, ve kterém nyní Statotest čerpá odbornou podporu. Projekt se stal i názvem nové samostatné firmy, kterou společně založili Cotrex a Agentura regionálního rozvoje jako provozovatel podnikatelského inkubátoru.

„Tímto krokem se zajišťuje, že se prostředky vynaložené na rozvoj firmy v případě velkého komerčního úspěchu vrátí zpět,“ vysvětlil krajský radní pro regionální rozvoj Michal Kříž. „Jsem rád, že Liberecký kraj může prostřednictvím krajského podnikatelského inkubátoru podporovat vznik firem v regionu. Věřím, že přijdou i další společnosti s velkým potenciálem uspět, a to nejen u nás, ale i ve světě,“ dodal hejtman Martin Půta.

Jablonecký vynález uspěl při udílení cen softwarové společnosti Microsoft. Ta je dává nejlepším a nejvíce inovativním IT projektům, které mění životy lidí k lepšímu. V letošním ročníku Microsoft Awards porota rozhodovala mezi 179 nominacemi z ČR a Slovenska v 11 kategoriích. „Velice si ceníme projevené důvěry a bereme to i jako závazek pro další rozvoj projektu. Za sebe chci poděkovat celému týmu i všem, kteří s námi spolupracovali,“ doplnil Klokočník.

Statotest je systém bezdrátových čidel, která se připevní na konstrukce a měří náklony a vibrace. Měření probíhá 24 hodin denně. Data se automaticky odesílají do cloudového úložiště, kde se zpracovávají, a pokud se objeví odchylky od normálu, dostane majitel nebo správce objektu upozornění. Může díky tomu například předejít zřícení mostů a lávek nebo rozhodnout, v jaký okamžik je potřeba z bezpečnostních důvodů sledovaný objekt uzavřít pro veřejnost.

Zdroj: Denik.cz